✍ Corda Noord verdient beter!

🗓️ Maandag 30 december 2019 | Persbericht, Corda Noord, Economie, Lommel

De Noord-Limburgse Corda Campus zou in Pelt gevestigd worden. Dat vernam SAMEN sp.a Lommel in een klein krantenartikel. Omwille van het gebrek aan informatie over deze keuze en het sterke Lommelse dossier vraagt de partij meer opheldering.

Corda Noord komt in de oksel tussen de N74 en N71.
Corda Noord komt in de oksel tussen de N74 en N71.

In het voorjaar van 2018 kondigden LRM en POM-Limburg een haalbaarheidsonderzoek aan naar een Noord-Limburgse versie van de Corda Campus. Een plek waar startups, groeibedrijven binnen een dynamisch ecosysteem ondernemen. Een belangrijk project voor de hele regio.

Er werd een hele procedure in gang gezet en al snel bleken twee dossiers in de running te zijn. Het Kristalpark in Lommel en een zone tussen de N74 en de N71 in Pelt aan de rand van het industriegebied Nolimpark. Vanaf het najaar van 2018 bleef het erg stil rond het dossier tot eind vorige week.

In een klein krantenartikel werd bevestigd dat zou gekozen zijn voor het Peltse dossier. Waarom werd niet duidelijk, integendeel de keuze roept zelfs meer vragen op. “Zo moet voor deze zone een speciale afrit gebouwd worden en nog een volledig GRUP opgesteld worden. Ook zou het nog aan te leggen treinspoor een deel moeten opschuiven. Dit terwijl er in Lommel een volledig aangelegd industrieterrein klaarligt met volledig losliggende fietspaden en een treinspoor dat passeert. In 2018 koos VOKA Limburg er voor om hun Noord- Limburgse vestiging op dit industrieterrein te openen. Kristalpark heeft volgens ons alle troeven in handen om zo’n project meteen alle slaagkansen te geven” zegt gemeenteraadslid Carine Creemers (SAMEN sp.a).

Fractieleider Rita Phlippo (SAMEN sp.a) vult aan: “Uiteraard gaan we deze vragen ook stellen aan het Lommelse stadsbestuur. Het kan toch niet zijn dat het sterke Lommelse dossier zomaar aan de kant werd geschoven? We willen graag weten welke inspanningen zij deden om het door de vorige meerderheid ingediende dossier te verdedigen?”

“Als niet voor Lommel gekozen wordt, vinden we dat de stad met het Kristalpark zelf volop moet inzetten op het ontwikkelen van een nieuw starterscentrum. Zij kunnen daar morgen mee starten, terwijl Pelt nog jaren werk zal hebben om enkel ruimtelijk en infrastructureel klaar te zijn. En dit met een locatie die ingesloten tussen de Ring en de Noord-Zuid qua mobiliteit toch bedenkingen oproept.” besluit Carine Creemers.


Carine Creemers
Carine Creemers
Gemeenteraadslid
Rita Phlippo
Rita Phlippo
Fractieleider