✍ Is een grote politiezone een goede zaak voor Lommel? Of mag het een beke minder zijn?

🗓️ Woensdag 10 februari 2021 | Politie, Lommel

Door de samenvoeging van 4 politiezones gaat Lommel straks deel uitmaken van grootste politiezone van de provincie Limburg. Dat hebben de 9 burgemeesters van deze gemeentes trots verkondigd. Maar is dat echt goed nieuws? Enkele kanttekeningen.

Toekomstvisie politiezones
Toekomstvisie politiezones

Wat vooraf ging? In het verleden werd de samensmelting onderzocht en bijna beklonken tussen de Noord-Limburgse gemeenten Lommel, Pelt, Hamont-Achel, Peer, Leopoldsburg en Hechtel-Eksel. Een logische, overzichtelijke en haalbare samenwerking.

Wat ligt nu voor? Om onduidelijke redenen en volgens ons vooral politieke motieven werden daar plots de West-Limburgse gemeenten Ham, Beringen en Tessenderlo bijgevoegd.

De conclusie van de studie over deze zone door criminoloog Janssens is nochtans duidelijk: in tegenstelling tot het zuiden van onze provincie, waar ‘het DNA’ van de inwoners sterke gelijkenissen vertoont, is dat in Noord- en West-Limburg minder vanzelfsprekend. Zo heeft mijngemeente Beringen weinig demografische raakpunten met de noordelijke uithoek die Hamont-Achel is. Je hoeft echter geen professor te zijn om te beseffen dat de grenscriminaliteit in onze grensgemeenten weinig raakvlakken heeft met de problemen die men heeft in bijvoorbeeld een voormalige mijngemeente zoals Beringen.

Bovendien weten we uit ervaringen van reeds bestaande grote zones dat vooral de wijkgerichte werking én blauw op straat onder druk te staan komt. De afstand tussen het politiekorps én de burger is er gegroeid. Veel vooral kleine criminaliteit wordt opgelost of vermeden omdat agenten hun gemeenschap goed kennen, niet door een anoniem groot zogezegd superkorps.

Bijkomend, niet onbelangrijk en wellicht géén toeval: Lommel komt in de nieuwe zone helemaal op de rand te liggen. Leopoldsburg, dat straks een nieuwe gevangenis krijgt, komt door de toevoeging van de 3 gemeenten plots in het midden van de zone te liggen. SAMEN sp.a ziet de bui al hangen: op termijn verdwijnt ons politiekantoor en de voordelen die daarmee gepaard gaan.

Onze oproep aan het stadsbestuur: laat u toch niet rollen! Kies voor een zone in Noord-Limburg en zorg voor goede samenwerkingsverbanden met de omliggende zones, de veiligheid van de Lommelaars wordt niet gediend met een politiek akkoord maar wel met gezond verstand.


Kris Verduyckt
Kris Verduyckt
Gemeenteraadslid & Federaal Parlementslid